Buitengebied wil sneller internet

Een groep Zwartewaterlanders die buiten de bebouwde kom wonen zet zich in voor snel internet in het buitengebied. Dit burgerinitiatief krijgt steun van de gemeente Zwartewaterland en het bedrijf Gemeente Glasvezel. De provincie wil subsidie verlenen als minimaal 60 procent van de adressen de actie ondersteunt.
Zwartewaterland kent ongeveer 550 adressen met een relatief trage internetaansluiting. Deze adressen bevinden zich in de ‘buitengebieden’ van Zwartewaterland. Enkele bewoners van Genne, Cellemuiden, De Velde, Mastenbroek, Kamperzeedijk, Baarlo en Holten hebben zich verenigd in het burgerinitiatief voor breedband internet/glasvezel. Ze lijken een ‘luxeprobleem’ te willen oplossen, maar volgens Eric Kok is snel internet steeds belangrijker. “De basisscholen lopen er bijvoorbeeld tegen aan dat veel leersystemen niet draaien op langzaam internet. Ook bedrijven zijn steeds meer afhankelijk van de digitale snelweg. En particulieren in feite ook. Steeds meer zaken, van telefoon tot belasting en zorg op afstand, gaan immers via internet.”
Ook wethouder Dick Visserman vindt het burgerinitiatief daarom belangrijk. Hij voorziet dat de opmars van internet alleen nog maar verder gaat. “Ook voor agrarische bedrijven is het tegenwoordig een wezenlijk onderdeel van de bedrijfsvoering. Buiten dat willen wij de leefbaarheid in de buitengebieden op peil houden. En ook wat dat betreft is internet belangrijk.”
Net zoals water, wegen, elektra, gas en riolering betogen de leden van het initiatief. Zij willen daarom zo snel mogelijk in kaart brengen hoe groot de behoefte is in het buitengebied. “Voor commerciële bedrijven zijn de buitengebieden niet interessant. Omdat de provincie eenmalig subsidie verstrekt, moeten we nu alles uit de kast halen. Het is nu of nooit”, denkt Cor van Dijk, die zelf in Cellemuiden woont.
En voor dat ‘nu’ is een redelijk massale steun van de inwoners nodig. De groep wil eind dit jaar in kaart hebben hoe groot de behoefte is. Bij voldoende animo kunnen ze een businesscase uitwerken en de kosten voor aanleg van een glasvezelnetwerk uitrekenen. Voor steun van de provincie moeten ze minimaal 60 procent, maar het liefst 80 procent van de adressen achter zich krijgen.
Binnenkort volgt meer informatie over hoe inwoners het initiatief kunnen steunen. Daarvoor wordt een speciale website ontwikkeld.

In de leden vergadering van 16 september komt breedband ook aan de orde.