Oranje of Zwartbond?
Deze tijd van het jaar is Mastenbroek veranderlijk. In maart/april begint het land voorzichtig groener te worden, begin mei is het ineens gifgroen om vervolgens half mei na het maaien weer te veranderen in knalgeel. In een mum van tijd is de eerste snede van het land gehaald en aan de kuilbult gereden of in de balen gedraaid. Vanwege de slechte weersomstandigheden ging het dit jaar bijzonder snel: in een paar dagen zijn er heel wat hectares verwerkt tot kuilvoer. Grijpwerk heet dit in het boerenjargon. Heel Mastenbroek is kaal op een aantal percelen na waar de eerste koeien die al sinds eind april buiten lopen hun kostje bij elkaar scharrelen, of op een verdwaald perceel waar de eerste maïsplanten voorzichtig hun kop boven het maaiveld uitsteken. Zo langzamerhand komt de groene kleur weer terug en zie je steeds meer koeien in het land verschijnen. Veel boeren maaien eerst de gehele eerste snede om vervolgens vanaf half mei de koeien naar buiten te laten. De percelen veranderen vanaf dit moment in een rap tempo weer van kleur, maaien, weiden, groeien, beweiden, maaien en groeien. Ieder stadium van het gras heeft zijn eigen uitstraling. Het vraagt om een strakke organisatie, planning en vakmanschap van de veehouder om op het juiste moment de juiste snede gras voorhanden te hebben. Dit wil nog niet zeggen dat het dan goed komt; het weer kan ook nog ernstig roet in het eten gooien. Is het te droog: gras grauw geel/groen, Is het te nat: gras zwart van de modder. (Een koeienpoot is niet zuinig op de boer zijn gazon….)
Koe in de wei is op dit moment een hot item. Iedereen is het erover eens dat de koe buiten in de weide hoort. En natuurlijk het is een mooi gezicht en voor ieder een genot om een mooie koppel koeien buiten in de weide te zien grazen in het zonnetje. Ook voor een melkveehouder. De polder wordt er mooier van. Diverse organisaties bombarderen de consument met agressieve reclamecampagnes om zo de minderheid van de koeien die jaarrond binnenloopt naar buiten te krijgen. Uit voorgaande blijkt wel dat beweiden geen sinecure is; en dat de keuze voor opstallen geen louter financiële of gemakskeuze is. We zien graag de koe in de wei, maar een koe op stal als dierenmishandeling beschouwen is te zwart wit gesteld. Het is een persoonlijke afweging van de melkveehouder wat hij het beste acht voor zijn veestapel.
Eigenlijk is het met beweiden hetzelfde als voetballen. 11 wereldspelers op de grasmat zetten met een coach van formaat langs de zijlijn geeft nog geen garantie voor de titel; daar komt veel meer bij kijken. Nederland kleurde de afgelopen weken oranje maar een paar verloren wedstrijden en de kleur is weer verdwenen, de spelers verguisd en de coach pakt zijn biezen. Mastenbroek kleurt altijd groen en in de zomer is het land versierd met zwartbond van de koeien. Een teken dat de diverse teams van boeren en koeien blijvend, jaar in jaar uit, succes hebben. Daar kan het Nederlands elftal nog een puntje aan zuigen!