Dijkwachten op oefening

KAMPERZEEDIJK - Zo'n 280 vrijwillige dijkwachters van Waterschap Groot Salland oefenden zaterdag 9 februari oefenden in de praktijk. Ze deden dit om hun dijkdeel beter te leren kennen. Vanuit het waterschap deden zo'n 25 personeelsleden aan de oefening mee. Ook vanuit Mastenbroek waren 4 inwoners vertegenwoordigd

Waterschap Groot Salland heeft 536 kilometer dijken en kades in beheer. Om deze waterkeringen in perioden van storm, hoog water en ijsgang te kunnen inspecteren, staat het dijkleger paraat. Deze bestaat in totaal uit 700 vrijwilligers. Door regelmatig te oefenen is het dijkleger in noodsituaties nog beter op haar taken voorbereid.
De dijkwachters liepen de hele dag in drie 'diensten' en inspecteerden de dijken op zogenaamd zandmeevoerend kwelwater, grote drijvende voorwerpen, nog aanwezige dieren op of langs de dijk (schapen, koeien, paarden) en obstakels, zoals tractoren of andere voertuigen op de kruin van dijken.

Er is geoefend langs het Vossemeer, het Drontermeer, de IJssel, het Ganzediep, de Goot, het Zwolle-IJsselkanaal, het Zwarte Water, het Zwarte Meer, de Ramsgeul en langs het Ketelmeer. De oefening werd gecoordineerd vanuit het districtskantoor van het waterschap aan de Kamperzeedijk in Grafhorst.

Bron: Stadkoerier, Waterschap Groot Salland