Melkveebedrijf Pelleboer gooit de staldeuren open

Op vrijdag 22 februari stelt maatschap Pelleboer in Mastenbroek haar nieuwe stal open voor publiek. Deze stal, met ruimte voor 170 melkkoeien, is volledig gebouwd volgens de normen van de Maatlat Duurzame Veehouderij (MDV). Hiermee voldoet ze nu aan de hoogste eisen voor wat betreft diergezondheid, dierwelzijn, ammoniakuitstoot en arbeidsgemak.

Voor melkveehouders, maar ook voor overige belangstellenden, is deze openstelling een mooie gelegenheid om de praktische en moderne ingerichte ligboxenstal te bekijken. Ook is er een speciale tent ingericht, waarin de deelnemende bedrijven hun producten presenteren. Bezoekers zijn welkom van 10.00 tot 16.00 uur.

Het melkveebedrijf wordt gerund door Manny en Hennie Pelleboer, samen met opvolgers zoon Berjan en schoondochter Ageeth. Met de bouw van deze geheel nieuwe stal, die nu een aantal maanden volop in gebruik is, heeft het bedrijf een belangrijke stap richting de toekomst gezet.

De stal is uitgerust met een 24-stands melkcarrousel van het type AutoRotor Magnum_40 van GEA Farm Technologies. Deze is uitgevoerd met ondermeer melkmeting, koeherkenning en geprogrammeerd voeren in de melkstal. Daarnaast zijn er energiebesparende maatregelen genomen, zoals: voerkoeling, warmteterugwinning en een frequentiegestuurde vacuĆ¼mpomp. Ter voorkoming van een te grote fysieke belasting voor de melker is er een op hoogte verstelbare putvloer in de melkstal gemonteerd. In de stal wordt gebruik gemaakt van LED verlichting. De stal zelf is uitgevoerd met diepstrooisel ligboxen. Deze worden gevuld met een mengsel van stro, water en kalk.