Vooruitboeren - Overijssel 1950-2000

Het paard maakte plaats voor de trekker, de melkbus voor de koeltank en het gemengde familiebedrijf voor gespecialiseerde ondernemingen. De oudere generatie boeren heeft het leven en werken op de boerderij revolutionair zien veranderen. Deze naoorlogse veranderingen staan centraal tijdens een multimediaal avondprogramma op 24 november in Mastenbroek.
Historici Ewout van der Horst en Martin van der Linde van de IJsselacademie spraken de afgelopen jaren zestig boeren en boerinnen plus aanverwante beroepsgroepen over de modernisering van de agrarische sector. Al deze verhalen verwerkten zij in een boek met de titel Vooruitboeren. Overijssel 1950-2000. Albert Bartelds verzorgde de fotografie.
Op donderdagavond 24 november verzorgt de IJsselacademie in samenwerking met Stichting Cultuur en Educatie Genemuiden een programma vol verhalen, foto’s en films. De persoonlijke belevenissen van de geïnterviewde boeren uit Noordwest-Overijssel vormen de kern van het programma. Met trots en weemoed vertellen zij over hun bedrijf, land en vee, en alles wat er de afgelopen halve eeuw veranderde.
Het optreden wordt afgewisseld met muzikale bijdragen van de band Muppetstuff. De streektaalmuzikanten schreven diverse liedjes op basis van het boek Vooruitboeren, zoals over boerenknecht Harm en over de ruilverkaveling.
Het programma start om 20 uur en vindt plaats op boerderij de Geallery aan de Nieuwe Wetering 16 in Mastenbroek. De toegang is gratis. Het boek Vooruitboeren is ter plekke verkrijgbaar voor 19,95 euro. Voor meer informatie zie: www.vooruitboeren.nl